Itsensä johtaminen | Näin teet parempia päätöksiä
Blogi on julkaistu yrittaja.io-blogissa 24.11.2020.
Se, missä olet tällä hetkellä, on seurausta aiemmin tekemistäsi valinnoista ja päätöksistä. Kohtaamme päivittäin lukuisia valintahetkiä ja päätöstilanteita. Tässä ohjenuorat, joilla teet parempia päätöksiä.
1. Määrittele arvot ja suunta
Kun listaat, mikä sinulle on tärkeää ja mikä siinä on sinulle tärkeää, olet juuri hahmottanut omaa ja yrityksesi arvopohjaa. Kun suojelet kaikissa valinnoissasi näitä sinulle ja yrityksellesi tärkeitä arvoja, teet valinnat ja päätökset sinulle tärkeistä asioista käsin. Arvojen mukaiset valinnat ja teot puolestaan antavat energiaa ja lisäävät elämäniloa ja tyytyväisyyttä.
Kun tiedät, mihin haluat mennä, on helpompi navigoida oikeaan suuntaan. Onkin hyvä pysähtyä ja miettiä päämääränsä koordinaatit. Jos päämäärä ei ole kirkkaana mielessä, ajelehtii vailla suuntaa ja mahdollisuutta löytää perille.
2. Mieti, mille sanot EI
Vähintään yhtä tärkeää kuin tietää, mille sanoa KYLLÄ, on tietää, mille sanoa EI. Eteemme tulee alati hienoja mahdollisuuksia, mutta mihin niistä tarttua? Jos arvot ja suunta ovat selvillä, tiedät, mitkä valinnat vievät sinua haluamaasi suuntaan ja mitkä eivät. Anna arvojesi ja päämääräsi ohjata sitä, mille asioille pidät oven avoimena ja mistä kieltäydyt.
3. Pidä itsestäsi huoli
Jos et jaksa, ei mistään tule mitään. Pidä huolta energiatasoistasi ja positiivisesta mielenmaisemasta, niin aamut näyttävät valoisilta, päämäärät saavutettavilta ja sinulla riittää energiaa niin itsellesi, yrityksellesi kuin muulle elämälle.
Suojele kaikessa pyhää kolminaisuutta: lepoa, ruokaa ja liikuntaa. Kun pidät näistä huolta, todennäköisesti jaksat toimia arvojesi mukaisesti, suunnata toimintaa kärsivällisesti kohti päämäärääsi eikä koronakaan sinua kampita.
Välillä teemme huonoja valintoja ja päätöksiä – tai sillä hetkellä se ainakin tuntuu siltä. Tekevälle sattuu ja on turha märehtiä asioita, joihin ei voi (enää) vaikuttaa. Jälkikäteen jotkin huonot valinnat voivat kuitenkin näyttäytyä onnenpotkuina. Onkin siis hyvä odottaa tovi jos toinenkin tiedostaakseen tehdyn päätöksen hyvyyden tai huonouden.
Asiasanat: itsensä johtaminen, hyvinvointi, oman toiminnan johtaminen, arvojohtaminen, priorisointi, työhyvinvointi, päätöksenteko, työssä jaksaminen, työkalut, itsensä johtaminen valmennus, itsensä johtaminen koulutus, itsensä johtaminen puhe, keynote-puhe, kouluttaja, valmentaja, puhuja, fasilitoija, työpajan fasilitointi, hyvinvointi koulutus, hyvinvointi valmennus, itseohjautuvuus