Hallitustyö | Monimuotoinen hallitus, hypeä vai hyötyä?

Monimuotoinen hallitus

Blogi on julkaistu Naisjuristit-blogissa 4.12.2021.

PwC ja Hallituspartnerit Helsinki – Board Professionals Finland -yhdistys kutsuivat Naisjuristit linjoille kuulemaan hallituksen monimuotoisuudesta pk-yritysnäkökulmasta. Paneelikeskusteluun osallistuivat Incapin hallituksen jäsen ja AvantAdvisor Oy:n perustaja Päivi Jokinen, Nixun hallituksen varapuheenjohtaja Marko Kauppi, Suomisen henkilöstö- ja lakiasiainjohtaja Klaus Korhonen ja PwC Suomen tasa-arvosta ja monimuotoisuudesta vastaava partneri Niina Vilske. Tilaisuutta fasilitoi Hallituspartnerit – Board Professionals Finland ry:n hallituksen varapuheenjohtaja Jaana Komulainen.

 

Rakenna hallitus strategiasta käsin

– Tunnista tarpeet, sillä et tee mitään viidellä keskushyökkääjällä

 

Monimuotoisuus ei ole itseisarvo: hallitusta ei tule koota monimuotoisuudesta käsin, vaan strategiasta käsin.

Hallituksen rakentaminen tulee lähteä tarpeesta: mitä osaamista, näkemystä ja kokemusta tarvitsemme tässä hetkessä ja tulevaisuudessa? Toiveita ja tarpeita on aina paljon, mutta ne pitää priorisoida strategian pohjalta. On mietittävä, mitä yrityksessä jo on ja mitkä ovat sen vahvuudet, mitä osaamista puolestaan puuttuu ja mitä tarvitaan?

Monimuotoisuutta voidaan ajatella monista eri näkökulmista. Se voi tarkoittaa esimerkiksi ikää, sukupuolta, koulutusta tai vaikkapa etnistä taustaa. Näitä on suhteellisen helppo mitata, minkä takia ne ovat saaneet jalansijaa monimuotoisuuden mittareina. 

Vilske nostaa esille perinteisenä monimuotoisuushaasteena naisten aliedustuksen ylimmässä johdossa. Jokinen puolestaa peräänkuuluttaa inklusiivisuuden käsitettä monimuotoisuuden rinnalle: kaikkien tasavertainen kohtelu, arvostus ja ihmisen huomiointi sellaisena kuin hän on. ”Yleensä kuvittelemme itsemme inklusiivisemmaksi kuin olemmekaan”, hän toteaa.

 

Puheenjohtajan rooli on merkittävä

 

Hyvä johtajuus on puheenjohtajan ammattitaitoa. Puheenjohtajan tehtävänä on ammentaa viisaus porukasta. Hän pitää tasapainon erilaisten ihmisten ja heidän työskentely- ja keskustelutapojensa välillä, sopivasti kannustaen hiljaisempia ja tulpaten innokkaimpia. Yksi kysymys voi olla merkittävämpi kuin kasa viisaita vastauksia, ja hyvä puheenjohtaja tiedostaa tämän. 

Puheenjohtajan pienillä teoilla voi avautua suuret viisaudet hallitustyössä – ja päinvastoin. Alf Rehn on todennut, että ”haukottelemalla on suuretkin innovaatiot tuhottu”. Hallituksen puheenjohtajan merkitys hallitustyön ja monimuotoisen hallitustyön onnistumisen kannalta on merkittävä. Vaaditaan kärsivällisyyttä, sillä harvoin hallitusjäsen kukoistaa heti. On ymmärretty ja sanottu (hyvän) puheenjohtajan suulla, että ”ensimmäinen vuosi menee sutiessa (mutta sudi vain)”.

 

Kuinka ottaa ensiaskeleet hallituksen monimuotoistamisessa?

 

Jokainen askel ulkopuolisten hallitusjäsenten ja hallituksen monimuotoistamisen suuntaan kannattaa, vaikka se vaatii henkistä valmistautumista epämukavuusalueelle menemiseen. On myös hyvä muistaa, että hallitusjäsenten valintaan ei yleensä liity suuria riskejä, sillä rotaatio on luonnollista.

Hallitusjäsenten etsiminen tulisi olla jatkuvaa, pitkäjänteistä työtä. Siihen liittyy useita eri intressitahoja, kuten omistajat, hallitus ja toimitusjohtaja, joiden kanssa tulee yhdessä määritellä, mitä haetaan.

Suomessa hallitusjäseniä on perinteisesti haettu omista verkostoista, mutta hakua kannattaa tehdä rohkeasti myös omien verkostojen ulkopuolelta. Tässä auttavat esimerkiksi DIF, Hallituspartnerit ja suorahakukonsultit. Vaikka hakuprosessi ei ole ilmainen, hallitustyö on kustannustehokas tapa saada asiantuntemusta ja sitoutuneita ihmisiä mukaan yritystoimintaan.

 

Tee ainakin nämä

 

Tilaisuuden lopuksi saatiin panelisteilta ”Tee ainakin nämä” -vinkit:

  • Juttele ainakin kolmelle fiksulle ihmiselle.
  • Ota ensimmäinen askel avoimesti ja rohkeasti. Asioista ei tarvitse tehdä liian vaikeaa. Mieti, mitä hallituksessa on ja mitä tarvitaan.
  • Haasta oma ajattelusi ja tunnista omat ajattelu- ja päätöksentekomallit: mistä lähtökohdista ajattelen.
  • Mieti oma joukkue ja peli, mitä pelaat: mihin tarvitaan vahvistuksia? Siitä se lähtee.

Tämän blogitekstin kokosi Naisjuristien puheenjohtaja Aino-Mari Kiianmies, joka on mukana kehittämässä suomalaista tulevaisuuden hallitustyötä muun muassa Future Boardin sekä Pohjois-Suomen Hallituspartnerien hallituksissa.

 

Asiasanat: hallitustyöskentely, hallituksen johtaminen, monimuotoisuus, monimuotoinen hallitus, päätöksenteko, strategiatyö, strategian johtaminen, hallituksen kokoonpano, hallituksen muodostaminen, hallituksen arviointi, hallitusarvioinnit, hyvä hallitus